fbpx

Zimowa sałatka z pstrągiem

Heeeeej! Zasypało nam Sowie Górki. Jak tak śniegiem i wiatrem daje po twarzy, to mi ochota przychodzi na porządne Co Nieco. Na kolacyjny zestaw najczęściej wybieram sałatki-  z kromką razowego pieczywka, na zakwasie! rzecz jasna to świetna kolacyjna opcja; zdrowia przyniesie i wałeczki okropniaste oddali. Można oczywiście zapodać sobie puszkę tuńczyka albo serka wiejskiego kubeczek i też sadełka po takim wieczornym posiłku nie przybędzie, ale takie mizernoty są już dawno za mną.  Teraz stawiam na jedzonko pyszne, ładnie wyglądające na talerzu, kolorowe i bogate w witaminy. W letnie miesiące zajadałam się sałatkami z fetą, pomidorami, botwiną czy rzodkiewką. Teraz mam ochotę na bardziej SYTĄ wersję sałatki. Dziś na tapetę wjechał  wędzony pstrąg, po zimowemu podany, z korniszonami i słonecznikiem.

Składniki:

garść świeżego szpinaku

garść jarmużu

garść czerwonej sałaty ( lub just mix sałat, jeśli takich mieszanek używacie)

3 średnie korniszony

1 czerwona papryka

15 gram łuskanych pestek słonecznika

filet z pstrąga wędzonego – 150 gram

płatki kokosowe- do posypania wierzchu sałatki

Dresing:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z limonki
  • pieprz
  • sól
  • tymianek

Bez filozofii : rybkę kroimy w średnie paski, paprykę i korniszony w kostkę. Mieszamy z sałatą i słonecznikiem, polewamy dresingiem i posypujemy płatkami. Smacznego!

Brak komentarzy

Napisz komentarz