fbpx

Sernik Na Pożegnanie Lata: Cytrynowy- Raffaello

Składniki:

  • ok. 200 g herbatników owsianych
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny w proszku
  • Sok z całej cytryny
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 600 gram twarogu sernikowego
  • kilka listków mięty
  • 5 łyżeczek ksylitolu ( jak lubicie słodkie to więcej, najlepiej spróbować masy)
  • 1 opakowanie Raffaello
  • opcjonalnie- owoce leśne do przybrania
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

  • Formę do ciasta (najlepiej z odpinaną obręczą) wysmarować masłem. Ciastka drobno pokruszyć (w tej sytuacji sprawdza się tłuczek i woreczek śniadaniowy do którego wkładamy ciasteczka) i wymieszać z roztopionym masłem i łyżeczką wiórek kokosowych. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód formy i mocno uklepać.
  • Żelatynę namoczyć w chłodnej wodzie (ok. 10 minut).
  •  Namoczoną żelatynę podgrzać aż się całkowicie rozpuści. Uwaga, żeby żelatyny nie zagotować, bo straci właściwości. Ostudzić.
  • Twaróg zmiksować z sokiem z cytryny, ksylitolem i wiórkami. Na koniec połączyć z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną . Masę dodajemy do żelatyny, stopniowo, po łyżce, z każdą łyżką delikatnie mieszając. tak dodajemy kilka łyżek, hartując masę, później można już dodać całą resztę masy i wymieszać. *** Ksylitol powinien wystarczyć jako słodzidło, ale jeśli lubcie bardziej słodkie to najlepiej spróbować masy i ewentualnie dodać więcej.
  • Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. 2-3 godziny powinny całkowicie wystarczyć żeby stężała.
  • Sernik dekoruję kulkami Raffaello i listkami mięty. Najlepiej zrobić to przed całkowitym stężeniem masy, np. po godzinie w lodówce, wtedy ozdoby fajnie przylegają.
  • A tu znajdziecie inne takie serniki : Malina i chałwa, Wiśnia i biała czekolada.

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz