fbpx

Cytrynowo-Miętowe Placki Bananowe

Takie na szybciora i na łapu- capu🙈. Zdrowe, orzeźwiające, dzieciaki wciągają je nie gorzej niż nutellę🤪. Do tego takie placuchy są w duchu ZeroWaste, bo nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu to marnują się najczęściej Banany właśnie i chleb ( takie czipsy to się nigdy dla porównania nie marnują, znikają po 3 minutach🙈).

Więc jako cudną opcję na niedzielne letnie śniadania mam dla Was placuchy z banana, z nutą cytryny i mięty.

Składniki:

  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 2 jajka rozmiar M
  • 200 ml mleka (niepełna szklanka)
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • garść listków mięty
  • sok z połówki cytryny
  • starta skórka z połowy cytryny
  • łyżka cukru kokosowego (może być trzcinowy)

Przepis:

  • Banany musimy rozgnieść widelcem na papkę lub zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Listki mięty trzeba umyć i drobno pokroić oraz zetrzeć skórkę z połowy cytryny, a z owocu wycisnąć sok. Mieszamy te wszystkie składniki z bananem.
  • Jajko musimy rozbełtać za pomocą widelca dodać do banana. Wlewamy mleko i dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia, cukier kokosowy. Dokładnie mieszamy, by składniki połączyły się w jedną całość. Jeśli masa jest bardzo rzadka można dodać więcej mąki.
    Na patelni trzeba rozgrzać olej. Nakładamy po 2 łyżki ciasta. Placki smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiano. Świetnie smakują ze śmietaną i konfiturą z malin.
    Z podanych wyżej składników wyszło 20 sztuk małych placuszków.

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz