Ciasto kruche, bo BABCINEMU
To ciasto dosłownie pachnie czerwcem! W mojej rodzinie jest od zawsze i czekam na nie z utęsknieniem przez długie zimowe miesiące. Być może znacie je w wersji z piankà. U nas jest zestaw podstawowy, tylko kruche i owoce. Po bacinemu. Mniam!

Składniki: (na blaszkę średnią)
•140 g miękkiego masła
•4 jajka
•2 szklanki mąki / 320 g
•3/4 szklanki cukru pudru / 85 g
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 łyżeczka cukru waniliowego
•1/2 szklanki cukru białego
•400 g rabarbaru i 200 gram truskawek
•sól
•cynamon
•bułka tarta
Przepis:
•Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Dodaj truskawki i oprósz niewielką ilością cynamonu i wymieszaj.
•Oddziel białka od żółtek.
•Na ciasto kruche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki.
•Żółtka połącz ze szczyptą soli i wlej do reszty składników. Mieszaj na początku za pomocą łyżki, a następnie wyróbiaj rękami, aż ciasto będzie jednolite.
•Dno formy wylep połową ciasta, ponakłuwaj widelcem. Posyp ciasto bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z rabarbaru.
•Na ciasto wyłóż przygotowany wcześniej rabarbar i truskawki.
•Na wierzch delikatnie wyłóż pozostałą część ciasta, lub zetrzyj ciasto na trace , takiej o grubych oczkiach.
•Piecz w temp. 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).
•Po upieczeniu posyp cukrem pudrem , albo polej czekoladà.

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku