fbpx

Ciasto kruche, bo BABCINEMU

To ciasto dosłownie pachnie czerwcem! W mojej rodzinie jest od zawsze i czekam na nie z utęsknieniem przez długie zimowe miesiące. Być może znacie je w wersji z piankà. U nas jest zestaw podstawowy, tylko kruche i owoce. Po bacinemu. Mniam!

Składniki: (na blaszkę średnią)

•140 g miękkiego masła

•4 jajka

•2 szklanki mąki / 320 g

•3/4 szklanki cukru pudru / 85 g

•1 łyżeczka proszku do pieczenia

•1 łyżeczka cukru waniliowego

•1/2 szklanki cukru białego

  •400 g rabarbaru i 200 gram truskawek

•sól

•cynamon

•bułka tarta

Przepis:

•Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Dodaj truskawki i oprósz niewielką ilością cynamonu i wymieszaj.

•Oddziel białka od żółtek.

•Na ciasto kruche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki.

•Żółtka połącz ze szczyptą soli i wlej do reszty składników. Mieszaj na początku za pomocą łyżki, a następnie wyróbiaj rękami, aż  ciasto będzie jednolite.

•Dno formy wylep połową ciasta, ponakłuwaj widelcem. Posyp ciasto bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z rabarbaru.

•Na ciasto wyłóż przygotowany wcześniej rabarbar i truskawki.

•Na wierzch delikatnie  wyłóż pozostałą część ciasta, lub zetrzyj ciasto na trace , takiej o grubych oczkiach.

•Piecz w temp. 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).

•Po upieczeniu posyp cukrem pudrem , albo polej czekoladà.

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz