fbpx

Tarta o smaku miętowej oranżady

Dzień dobry z wioski! Dziś tarta na słodko, taka na mocno-zielono , orzeźwiajaca i pyszna. Serio! wypróbujcie ten przepis bo to cudeńko- Tarta o smaku miętowej oranżady!

Składniki

180g płatków owsianych

40g ciemnego, niesłodzonego kakao

90g płynnego miodu (ja miałam lipowy)

100g oleju kokosowego

45 dag szpinaku

1 opakowanie serka mascarpone (250 g)

2 łyżki żelatyny w proszku 

200g twarogu sernikowego

 sporo listków mięty

sok z połowy limonki

2-3 łyżki ksylitolu- albo więcej jak lubicie bardziej słodkie

  1 szklanka truskawek , opcjonalnie- inne owoce leśnie do przybrania +pokrojona limonka

1/3 szklanki wody

Przepis:

Olej kokosowy trzeba rozupścić na gazie, aż stanie się płynny. Poźniej blendujemy go z płatkami owsianymi, miodem i kakao. Tak powstałà masę przekładamy na blaszkę i formujemy kształt tarty. Wkłdamy do lodówki na godzinę.

Żelatynę namoczyć w chłodnej wodzie (ok. 10 minut).

Namoczoną żelatynę podgrzać, aż się całkowicie rozpuści. Uwaga, żeby żelatyny nie zagotować, bo straci właściwości. Ostudzić.

 Blendujemy dokładnie liście szpinaku i mięty. Mieszamy ser mascarpone z twarogiem, ksylitolem, sokiem z limonki i zmiksowanym szpinakiem z mięta . Na koniec musimy połączyć masę z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną. Żelatynę dodajemy do masy, stopniowo, po łyżce, z każdą łyżką delikatnie mieszając. Tak dodajemy kilka łyżek, hartując masę, później można już dodać całą resztę i wymieszać. *** jeśli lubcie bardziej słodkie to najlepiej spróbować masy i ewentualnie oddać cukru bądź ksylitolu.
Masę wyłożyć na spód z płatków i wstawić do lodówki. 2 godziny powinny całkowicie wystarczyć żeby stężała.

Tartę ozdabiamy truskawkami, listkami mięty i kawałkami limonki.

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz