fbpx

Młoda kapusta, czyli wiosna we wsi ;)

Składniki:

1 główka młodej kapusty

 2 cebule

1 ząbęk czosnku

3 łyżki masła klarowanego

5 łyżek śmietany kremówki

1/2 pęczka koperku

kilka listków świeżej natki pietruszki

świeży szczypiorek

1/2 szklanki wody

sól, pieprz

Przepis:

Kapustę szatkujemy, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Pozostałe zioła kroimy jak nadrobniej. W garnku roztapiamy masło i szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy kapustę, mieszamy i zasmażamy przez chwilę.

Całość zalewamy wodą, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, zagotowujemy, przykrywamy i dusimy przez około 10-15 minut, aż kapusta zmięknie. jeśli jest za duzo wody należy ja odparować zdejmując pokrywkę garnka. Potem dodajemy 5 łyżek śmietany, mieszamy i gotujemy całość jeszcze 2 minuty.

Na końcu dodajemy pokrojone zioła i całośc mieszamy.

Uwiiielbiam!

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz