fbpx

Chleb którego nie zepsujesz;) bez drożdży, bez wyrabiania

To jest przepis znamienny dla tej kategorii. Kuchnia dla ŚrednioOgraniętych i taki też chleb. Nie dla tych co już się w życiu napiekli i nazgniatali NieWiadamoczego…

Przepis dostałam od koleżanki, i jako Szalona Kucharka minimalnie zmodyfikowałam. I wyszło..

Ufff…

Ale mój mąż to miał ubaw jak piekłam ten chlebek…

Przepis na blaszkę keksówkę 26/10/8 cm, szklanka -250 ml

Składniki

Kefir- 380 ml -u mnie półtorej szklanki

mąka tortowa- 400 gram

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

łyżeczka soli

1/4  szklanki łuskanego słonecznika

2, 3 łyżki oleju – ja miałam kujawski

ziarna do posypki- ja miałam czarnuszkę, ale może być i sezam i płatki owsianie

Przepis

Kefir wyciągnij z lodówki przed pieczeniem chleba. Musi mieć temperaturę pokojową kiedy spotka się z resztą składników. Jeśli jest za zimy możesz go podgrzać w kąpieli wodnej. To jest ważne.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj sól, słonecznik i dobrze wymieszaj. Do suchej masy odmierz półtorej szklanki kefiru i wymieszaj powstałą masę.  Keksówkę posmaruj olejem i posyp wybranym ziarnem.  Przelej do niej masę i posmaruj ją łyżką oleju i posyp ziarnem.

Chleb pieczmy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po skończonym pieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw chleb na parę minut. Potem wyciągnij chleb z piekarnika i zostaw do wystygnięcia.

Smacznego!

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz