Chleb którego nie zepsujesz;) bez drożdży, bez wyrabiania
To jest przepis znamienny dla tej kategorii. Kuchnia dla ŚrednioOgraniętych i taki też chleb. Nie dla tych co już się w życiu napiekli i nazgniatali NieWiadamoczego…
Przepis dostałam od koleżanki, i jako Szalona Kucharka minimalnie zmodyfikowałam. I wyszło..
Ufff…
Ale mój mąż to miał ubaw jak piekłam ten chlebek…
Przepis na blaszkę keksówkę 26/10/8 cm, szklanka -250 ml

Składniki
Kefir- 380 ml -u mnie półtorej szklanki
mąka tortowa- 400 gram
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
łyżeczka soli
1/4 szklanki łuskanego słonecznika
2, 3 łyżki oleju – ja miałam kujawski
ziarna do posypki- ja miałam czarnuszkę, ale może być i sezam i płatki owsianie
Przepis
Kefir wyciągnij z lodówki przed pieczeniem chleba. Musi mieć temperaturę pokojową kiedy spotka się z resztą składników. Jeśli jest za zimy możesz go podgrzać w kąpieli wodnej. To jest ważne.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj sól, słonecznik i dobrze wymieszaj. Do suchej masy odmierz półtorej szklanki kefiru i wymieszaj powstałą masę. Keksówkę posmaruj olejem i posyp wybranym ziarnem. Przelej do niej masę i posmaruj ją łyżką oleju i posyp ziarnem.

Chleb pieczmy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po skończonym pieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw chleb na parę minut. Potem wyciągnij chleb z piekarnika i zostaw do wystygnięcia.
Smacznego!

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku