fbpx

Zupa Ajwarowa

Dzień dobry z wioski!

Dziś zupa paprykowa, trochę ostra i z węgierską nutą:)

Składniki

1 litr bulionu (może być warzywny, ja zrobiłam wołowy)

 2 duże cukinie 

Pół czerwonej papryki

500 g młodych ziemniaków

1 jabłko

 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu

 2 cebule

3 ząbki czosnku

 1 słoiczek ajwaru ( łagodny lub ostry, jak lubicie)

łyżka suszonej natki pietruszki

5 ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

1 łyżka miodu

1 łyżeczka octu jabułkowego

Sól do smaku

PRZEPIS:

•Najpierw musimy przygotować bulion. Ja na litr bulionu wrzucam 2 marchewki (pokrojone w kostkę), 2 pietruszki, pół selera, por i opalaną cebulę. Dodaję sól, liście laurowe i ziele angielskie i wybrane mięso – w tym przypadku miałam pręgę wołową 200 gram.

•Ziemniaki należy umyć , obrać i pokroić na cienkie plasterki.

•Dodajemy jabłko z wydrążonym gniazdem nasiennym. Można je przeciąć na 4 kawałki.

•Do zupy dodajemy posiekane ziemniaki i gotować zupkę aż zrobią się miękkie (około 10-15 minut).

•Następnie myjemy cukinię, kroimy ją w cienkie półkola, tak samo paprykę. Cebulkę kroimy w bardzo drobna kostkę, a czosnek obieramy i kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cukinię, chwile smażymy i dodajemy cebulkę i czosnek. Trzymamy na patelni kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy ajwar i trzymamy  całość na ogniu jeszcze 2 minuty. Całość zalewamy częścią gorącego bulionu, zagotowujemy i łączymy z pozostałym wywarem.

• Doprawiamy zmielony pieprzem, natką i solą według potrzeb. Dodajemy ocet i miód.

 •Można zupkę ozdobić świeżymi liśćmi bazylii.

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz