Zupa Ajwarowa
Dzień dobry z wioski!
Dziś zupa paprykowa, trochę ostra i z węgierską nutą:)

Składniki
1 litr bulionu (może być warzywny, ja zrobiłam wołowy)
2 duże cukinie
Pół czerwonej papryki
500 g młodych ziemniaków
1 jabłko
1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 słoiczek ajwaru ( łagodny lub ostry, jak lubicie)
łyżka suszonej natki pietruszki
5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu jabułkowego
Sól do smaku

PRZEPIS:
•Najpierw musimy przygotować bulion. Ja na litr bulionu wrzucam 2 marchewki (pokrojone w kostkę), 2 pietruszki, pół selera, por i opalaną cebulę. Dodaję sól, liście laurowe i ziele angielskie i wybrane mięso – w tym przypadku miałam pręgę wołową 200 gram.
•Ziemniaki należy umyć , obrać i pokroić na cienkie plasterki.
•Dodajemy jabłko z wydrążonym gniazdem nasiennym. Można je przeciąć na 4 kawałki.
•Do zupy dodajemy posiekane ziemniaki i gotować zupkę aż zrobią się miękkie (około 10-15 minut).
•Następnie myjemy cukinię, kroimy ją w cienkie półkola, tak samo paprykę. Cebulkę kroimy w bardzo drobna kostkę, a czosnek obieramy i kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cukinię, chwile smażymy i dodajemy cebulkę i czosnek. Trzymamy na patelni kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy ajwar i trzymamy całość na ogniu jeszcze 2 minuty. Całość zalewamy częścią gorącego bulionu, zagotowujemy i łączymy z pozostałym wywarem.
• Doprawiamy zmielony pieprzem, natką i solą według potrzeb. Dodajemy ocet i miód.
•Można zupkę ozdobić świeżymi liśćmi bazylii.

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku