fbpx

Żurek wielkanocny-Przepis Babci

Dziś patent babciny. Powiew tradycji.

Ja bardzo lubię święta wielkanocne, nawet bardziej niż Boże Narodzenie, więc gotowanie tradycyjnych,świątecznych potraw sprawia mi nie małą radość. A to już sposób na żur mojej Babuni- czyli będzie trochę wschodnich inklinacji.

Składniki:

◦1,5 litra bulionu warzywnego ( z dwóch marchewek, selera, dwóch pietruszek, cebuli, pora i 3 ząbków czosnku)

0,5 kg ziemniaków

duża kość wędzona

 ◦0,5 kg dobrej kiełbasy  białej

◦ok. 0,5 szklanki zakwasu

◦50 g suszonych grzybów

◦150 ml śmietany kremówki 30%

◦jajka ugotowane na twardo

1 łyżka chrzanu tartego

1 łyżeczka masła

◦1 łyżka suszonego majeranku , można dać świeży do przybrania

◦sól 

◦czarny pieprz

 Przepis

Grzyby namocz noc wcześniej w szklance zminej wody.

Do przygotowanego bulionu warzywnego dodaj wędzoną kość oraz grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Całość gotuj 30 minut, po czym dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne pół godziny. Po tym czasie dodajemy do zupy pół szklanki zakwasu ( ja zawsze przecedzam przez sito, dla bezpieczeństwa :P). Wyciągamy też kość ( u mnie pieseł już czeka :P), i dodajemy białą kiełbasę w całości.

Zupę z zakwasem podgrzewamy. Dodajemy śmietankę, chrzan. łyżeczkę masła i przyprawy. Ja używam sporo pieprzu. Przed podaniem zupy wyciągam kiełbasę i kroję na plastry, po czym ponownie dodaję do zupy. Żurek podaje z ugotowanym na twardo jajkiem.

Taki patent Babciny na żurek, z grzybami i masełem. A jaki jest Wasz?

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz