Zielona zupa z kalafiorem Romanesco
Dzień dobry z wioski!
Zza gara i patelni dokładnie. Dziś mam dla Was zupę taką MocnoZieloną .
Jeśli obserwujecie mnie już trochę, to wiecie, że zakrawam trochę na Zupomaniaczkę. Taka zupa to jest dobra na wszystko- na smutki i zmartwienia, na przeziębienie, na chwilowy bark weny do życia. Zupa rozgrzewa ciało i duszę:)
Składniki
- niecały kilogram ziemniaków
- 100 gram mrożonych liści szpinaku
- jeden kalafior Romanesco
- 1 litr bulionu warzywnego ( tu składniki -3 marchewki, 2 pietruszki, por, cebula, pół selera, 2 ząbki czosnku)
- 2 białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- pół selera
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz , majeranek- do smaku

Przepis
Ugotuj bulion warzywny. W wypadku tej zupy do standardowych warzyw( marchwi, selera, pietruszki, cebuli) dodaję 2 ząbki czosnku. Kiedy bulion będzie gotowy wyciągnij warzywa.
Na sporej patelni podsmaż na oliwie posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek, również posiekany bardzo drobno. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę wcześniej ziemniaki oraz seler i smaż wszystko do zrumienienia razem z cebulką. Zalej całość szklanka bulionu i zagotuj. Potem przelej wszystko do reszty bulionu, dodaj różyczki kalafiora i gotuj całość do czasu, aż ziemniaki i kalafior będą miękkie. Szpinak dodajemy na końcu i gotujemy jedynie chwile, aż nabierze soczyście zielonego koloru
Do zupy dodaj łyżeczkę octu, dopraw ją do smaku sola, pieprzem i majerankiem.


Smacznego!
Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku