fbpx

Zielona zupa z kalafiorem Romanesco

Dzień dobry z wioski!

Zza gara i patelni dokładnie. Dziś mam dla Was zupę taką MocnoZieloną .

Jeśli obserwujecie mnie już trochę, to wiecie, że zakrawam trochę na Zupomaniaczkę. Taka zupa to jest dobra na wszystko- na smutki i zmartwienia, na przeziębienie, na chwilowy bark weny do życia. Zupa rozgrzewa ciało i duszę:)

Składniki

  • niecały kilogram ziemniaków
  • 100 gram mrożonych liści szpinaku
  • jeden kalafior Romanesco
  •  1 litr bulionu warzywnego ( tu składniki -3 marchewki, 2 pietruszki, por, cebula, pół selera, 2 ząbki czosnku)
  •  2 białe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pół selera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka octu balsamicznego
  •   sól, pieprz , majeranek- do smaku

Przepis

  Ugotuj bulion warzywny. W wypadku tej zupy do standardowych warzyw( marchwi, selera, pietruszki, cebuli) dodaję 2 ząbki czosnku. Kiedy bulion będzie gotowy wyciągnij warzywa.

Na sporej patelni podsmaż na oliwie posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek, również posiekany bardzo drobno. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę wcześniej ziemniaki oraz seler i smaż wszystko do zrumienienia razem z cebulką. Zalej całość szklanka bulionu i zagotuj. Potem przelej wszystko do reszty bulionu, dodaj różyczki kalafiora i gotuj całość do czasu, aż ziemniaki i kalafior będą miękkie.  Szpinak dodajemy na końcu i gotujemy jedynie chwile, aż nabierze soczyście zielonego koloru

Do zupy dodaj łyżeczkę octu, dopraw ją do smaku sola, pieprzem i majerankiem.

Smacznego!

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz