fbpx

Caldo verde – zupa jarmużowa z Portugalii

Dzień dobry!

Przywitam się z Wami zupą na czasie. To taki ANTYGRYPIN;p , który idealnie rozgrzewa i pomaga zawalczyć wszelkie wirusy. A na wirusy, jak mówią w telewizornii trzeba się przygotować;)

Więc gotujmy, najlepiej na zielono, bo wiosna za pasem.

Zupka nie jest trudna, składniki nie dają po kieszeni, a jarmuż pozwala nacieszyć oczy potrzebną zielonością. Wieice, że patrzenie na zielone to terapia? Zresztą tak jak gotowanie.

Składniki na 3-4 porcje:

  •  niecały kilogram ziemniaków
  • około 4-5 garści posiekanego jarmużu (pozbywamy się grubych łodyżek)
  • 1 litr bulionu warzywnego ( tu składniki -3 marchewki, 2 pietruszki, por, cebula, pół selera, 2 ząbki czosnku)
  • 2 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pół selera 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1–2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • Do podania :podsmażone tofu, chrupiąca bagietka, lub (jak dla mnie numer 1) smażony ser halloumi. Uwaga- jest dość słony!

PRZEPIS

Ugotuj bulion warzywny. W wypadku tej zupy do standardowych warzyw( marchwi, selera, pietruszki, cebuli) dodaję 2 ząbki czosnku. Kiedy bulion będzie gotowy wyciągnij warzywa.

Na sporej patelni podsmaż na oliwie posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek, również posiekany bardzo drobno. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę wcześniej ziemniaki oraz seler i smaż wszystko do zrumienienia razem z cebulką.  Zalej całość szklanka bulionu i zagotuj. Potem przelej wszystko do reszty bulionu i gotuj całość do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.  

Następnie wyciągnij połowę ziemniaków i odstaw na chwilę w osobnej miseczce, a pozostałą część zupy zmiksuj na krem blenderem. Kolejno wsyp resztę ziemniaków i kawałki jarmużu. Jarmuż kilka minut, aż zmięknie i przybierze jasnozielony kolor.  

Tak przygotowaną zupę dopraw obficie pieprzem i solą oraz wędzoną papryką.  Najlepiej smakuje  z grillowanym lub podsmażonym serkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy

Napisz komentarz