fbpx

Pikantna zupa DYNIOWA- NIE KREM

Składniki:

  • 0,6-0,7 kg miąższu z dyni
  • 0,3 kg mięsa wołowego
  • Papryka czerwona
  • ½ papryki żółtej
  • 2 spore marchewki
  • Pietruszka
  • ½ selera
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili suszona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 spore ziemniaki (opcjonalnie)
  • Kawałek imbiru
  • Sól, pieprz natka pietruszki, papryka słodka w proszku
  • Łyżka soku z cytryny
  • Łyżka miodu lipowego
  • Ewentualnie uprażone pesteczki dyni do posypania gotowej zupy

Przepis

Najpierw przygotowujemy bulion. Do osolonej wody dodajemy porcję mięsa i włoszczyznę (pietruszkę, seler, marchewkę, opaloną cebulę- 1 sztuka).

Pozostałą cebulę, paprykę żółtą i czerwoną oraz miąższ z obranej dyni  kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy w cienkie paseczki, podobnie jak papryczkę chili. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wykładamy pokroją w kostkę dynie, smażymy 3-5 minut i dodajemy pozostałe składniki- tym razem smażymy 5 minut, do zrumienienia się składników. Następnie podlewamy uduszone warzywa chochelką bulionu i zagotowujemy wszystko na patelni. Po zagotowaniu całość przelewamy do bulionu. Dodajemy przyprawy (pieprz, paprykę słodką, natkę pietruszki, imbir) i gotujemy około 30 minut.

Jeśli chcecie dodać ziemniaki (ja nie przepadam za ziemniakami w zupie, więc jeśli przygotowuję ją dla siebie zwykle ich nie dodaje) to należy dołączyć je 20 minut przed końcem gotowania. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę soku z cytryny i pół łyżeczki miodu (polecam lipowy). Ugotowaną zupę możemy udekorować prażonymi pestkami dyni.

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz