fbpx

Sałatka Marokańska z dorszem

Składniki:

  • filet z dorsza – 300 gram
  • 100 g kaszy kuskus -100 gram
  • 3 pomidor- 3 sztuki
  • do smaku: sól, pieprz
  • papryka w proszku- pół łyżeczki
  • kurkuma-szczypta
  • szafran- szczypta
  • cebula – ćwiartka
  • zielone oliwki- około 20 sztuk
  • natka pietruszki
  • czosnek- 1 ząbek
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa extra vergine- 1,5 łyżki
  • olej do smażenia
  • masło- łyżka
  • kawałki cytryny- do podania

Przepis:

Najpierw tworzymy marynatę do ryby. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z cytryną, oliwą, solą, pieprzem i resztą przypraw. Filety z dorsza osuszyć, pokroić na kilka kawałów, zamarynować i pozostawiać w mieszance przez pół godziny.

Kaszę kuskus przesypujemy do miseczki, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i czekamy aż spęcznieje ( na opakowani kaszy zwykle są zalecenia producenta co do czasu namaczania, jednak wystarczy 4 minuty:))

Do osobnej miski wkrajamy pokrojony pomidor i poszatkowaną drobno cebulkę. Dodajemy oliwki.

Patelnię rozgrzać, posmarować oliwą i łyżką masła, włożyć rybę i obsmażyć z każdej strony po ok. 2 minuty. Rybę wyjmujemy na talerz, a na tę samą patelnię wysypujemy kaszę i podgrzewamy przez chwilkę

Do jednej miski przekładamy kaszę, rybę i warzywa. Mieszamy. Posypujemy natka pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny ( lub podajmy z połówkami cytryny do samodzielnego skropienia).

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

2 komentarze

  • Iga 23 września 2019 at 17:04 Reply

    Uwielbiam takie sałatki na ciepło.

    • SowaNaWsi 23 września 2019 at 20:58 Reply

      Ja też. zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. W sumie to jesienno-zimowo-wiosennym:P I zimno letnim też:P

Napisz komentarz