fbpx

Paprykowy GAR

Składniki

  • cielęcina 400 gr
  • papryka czerwona 3 szt
  • papryka żółtka 1 szt
  • papryka zielona 1 szt
  • cebula czerwona 2 szt
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • czosnek 4 ząbki
  • olej do smażenia
  • papryczka chili 1 szt
  • miód-1 łyżka
  • sok jabłkowy 2 łyżki

Przepis

  • Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę .Obsmażyć na dużym ogniu aż mięso będzie dość mocno zarumienione.
  • Podlać mięso wodą i dusić przez 40 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia wodę odparować- ściągnąć pokrywkę:).
  • Obrać czosnek i przekroić każdy z ząbków na pół. Cebulę i paprykę pokroić w sporej szerokości „pióra”. Papryczkę chili pokroić w bardzo drobne paseczki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej najpierw czosnek i papryczkę chilli, potem dodać papryki i cebulę. Dusić przez kilka minut pod przykryciem.
  • Do warzyw dodać mięso. Sok jabłkowy rozrobić z miodem i przyprawami i podlać nim potrawę.
  • Dusić razem pod przykryciem kilka minut, aż warzywa zmiękną – ja duszę niedługo, bo wolę kiedy papryka wciąż ma trochę ze swojej cudnej chrupkości.

A mniamniam!

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz