fbpx

Jesienna Tarta Cynamonowo-Kajmakowa

Składniki

Spód

  • 250 g mąki (np. pszennej tortowej)
  • 150 g masła, schłodzonego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Krem

  • 250 g mascarpone (schłodzony)
  • 250 ml śmietanki 30% (schłodzona)
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 3-4 łyżki masy kajmakowej
  • 150 g malin

Ciasto

  • Formę na tatrę (miałam taką o średnicy 24 cm) posmarować masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól i cukier. Miksować mieszadłem miksera (można też po dawnemu rozcierać składniki palcami) do momentu aż powstaną drobne okruchy ciasta, następnie dodać jajko i zmiksować (lub ręką zagnieść). Z powstałej masy stworzyć gładką kulę. Kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki, najlepiej na godzinę.
  • Piekarnik należy nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 1/2 cm, nie zapominając o podsypywaniu mąką.
  • Ciasto delikatnie przenosimy do formy i wpasowujemy w dno i boki. Odcinamy nadmiar ciasta.
  • Ciasto trzeba nakryć folią aluminiową (dno i boki), a na folię wysypać obciążenie w postaci np. suchej fasoli.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.

Krem

  • Serek mascarpone zmiksować z cukrem waniliowym i cynamonem. Śmietankę należy ubić na sztywno, a następnie powoli dodawać do mascarpone miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Zarówno mascarpone jak i śmietanka przed miksowaniem musza być bardzo dobrze schłodzone.
  • Na wystudzone ciasto wyłożyć najpierw masę kajmakową, później masę z mascarpone. Całość przybrać malinami lub innymi owocami leśnymi. Schłodzić w lodówce.

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz