fbpx

Sernik z wiśniami i białą czekoladą

Składniki

  • ok. 200 g herbatników owsianych
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny w proszku
  • 1 i 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 3 łyżki konfitury wiśniowej bez cukru
  • 600 gram twarogu sernikowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka wiśni
  • opcjonalnie- inne owoce do przybrania
  • 1/3 szklanki wody

***żelatyna żelatynie nierówna – trzeba użyć tyle, ile jest napisane na opakowaniu na litr płynu

  • Formę do ciasta (najlepiej z odpinaną obręczą) wysmarować masłem. Ciastka drobno pokruszyć (w tej sytuacji sprawdza się tłuczek i woreczek śniadaniowy do którego wkładamy ciasteczka) i wymieszać z roztopionym masłem i z kakao. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód formy i mocno uklepać.
  • Żelatynę namoczyć w chłodnej wodzie (ok. 10 minut).
  •  Namoczoną żelatynę podgrzać aż się całkowicie rozpuści. Uwaga, żeby żelatyny nie zagotować, bo straci właściwości. Ostudzić.
  • Twaróg zmiksować z konfiturą wiśniowa . Tabliczkę białej czekolady bardzo drobno posiekać i dodać do masy. Na koniec połączyć z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną . Masę dodajemy do żelatyny, stopniowo, po łyżce, z każdą łyżką delikatnie mieszając. tak dodajemy kilka łyżek, hartując masę, później można już dodać całą resztę masy i wymieszać. *** Biała czekolada i konfitura z wiśni powinny wystarczyć jako słodzidło, ale jeśli lubcie bardziej słodkie to najlepiej spróbować masy i ewentualnie oddać cukru bądź ksylitolu.
  • Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. 2-3 godziny powinny całkowicie wystarczyć żeby stężała.
  • Sernik przyozdabiamy wydrylowanymi i przekrojonymi w pół wiśniami oraz pokrojoną na nierówne kawałki czekoladą.

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz