fbpx

Zielona Zupa Cukiniowo-Szpinakowa

Niby lato, a zimnoooo… Najlepiej rozgrzeje zupka, taka co się czosnku nie boi.

Składniki: 

1 litr bulionu (może być warzywny, ja zrobiłam wołowy)

1 duża cukinia

500 g młodych ziemniaków 

1 jabłko 

5 łyżek śmietanki (kremówki 30% lub 18% do zup i sosów, lub roślinnej) 

1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu 

1 cebulka

5/6 ząbków czosnku

250 gram świeżego szpinaku

Sól do smaku 

PRZEPIS:

  • Najpierw musimy przygotować bulion. Ja na litr bulionu wrzucam 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, por i opalaną cebulę. Dodaję sól i wybrane mięso – w tym przypadku miałam pręgę wołową 200 gram.  
  • Ziemniaki należy umyć i oskrobać (tak, niestety🙁 zajęcie żmudne, ale wtedy są najsmaczniejsze), pokroić na cienkie plasterki.
  • Dodajemy jabłko z wydrążonym gniazdem nasiennym. Można je przeciąć na 4 kawałki. 
  • Do zupy dodajemy posiekane ziemniaki i gotować zupkę aż zrobią się miękkie (około 20 minut).
  • Następnie myjemy cukinię, kroimy ją w cienkie półkola. Cebulkę kroimy w bardzo drobna kostkę, a czosnek obieramy i kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cukinię, chwile smażymy i dodajemy cebulkę i czosnek. Trzymamy na patelni kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy szpinak i trzymamy na ogniu jeszcze 2 minuty. Całość zalewamy częścią gorącego bulionu, zagotowujemy i łączymy z pozostałym wywarem.
  • Doprawiamy zmielony pieprzem i solą według potrzeb. 
  • Po chwili dodajemy   śmietankę kremówkę (jak jest mniej tłusta to możemy ją zahartować, przez wcześniejsze wymieszanie z odrobiną zupy w małej miseczce). 
  • Można zupkę ozdobić świeżymi liśćmi szpinaku

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

2 komentarze

  • Ewa 11 sierpnia 2019 at 06:22 Reply

    W składnikach nie został ujęty czosnek – ile go proponujesz. Myślę, że cieniutko pokrojone ziemniaki ugotują się szybciej.

    • SowaNaWsi 14 sierpnia 2019 at 21:51 Reply

      Racja, a miał być czosnkowa 😛 Dzięki

Napisz komentarz