Ciacho jaglane z cukrem kokosowym
Ja ciasta uwielbiam, ale na wiele lat z nich zrezygnowałam myśląc, że są niezdrowe i tuczące. Co jest prawdą (smuuuutek…), jednak ich zawartość kaloryczną można obniżyć, a używając zdrowych produktów sprawić, że nie będą zagrożeniem dla naszego organizmu.
Na początek sezonu truskawkowego (juuupi!!!!) proponuje bardzo proste ciasto z mąki jaglanej.
*przepis na średnią blachę
Składniki na CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki jaglanej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki szklanka cukru kokosowego
- 3/4 szklanka oleju roślinnego
- 2 łyżeczki cynamony
- 200 gram truskawek
- 100 gram malin
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju kokosowego- do wysmarowania blachy
- 2 łyżki soku z malin (opcjonalnie)
Przepis:
Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i oprószamy mąka (dzięki temu nie opadną) . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia wbijamy jaka, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy mąkę i olej do masy, i miksujemy do gładkości. Dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki soku z malin, i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na wysmarowaną olejem blachę, układamy owoce.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180* ( z termo-obiegiem) i pieczemy 45 minut , do suchego patyczka.


Smacznego!
Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku