fbpx

Jaglany sernik Kokosowy

 

Taki klasyczny PRAWIE ŻE sernik, z królową zdrowotności wśród kasz- jaglaneczką. Wspaniałą, przeciwzapalną kaszą, która dzięki budyniowemu smakowi idealnie nadaje się do ciast i deserów, zgodzicie się?

Co prawda sernik jaglany, kokosowy to dość klasyczna propozycja. Robiłam go jednak często (bo kocham kokos że ah!, o czym poczytasz tutaj), i nie zawsze wychodził… Czyli, że wtedy jak było NAPRAWDĘ trzeba to właśnie nie wychodził.

Teraz opracowałam skład idealny- sok jabłkowy na zabicie zbyt mdłego smaku i cały dzień w lodówce dla zwartej konsystencji:).

Musisz mieć blender
MASA:
kasza jaglana- 200 gram
ksylitol- 3 łyżki
serek mascarpone- 200 gram
olej kokosowy- 1 łyżka
wiórki kokosowe- 200 gram,
sok jabłkowy – szklanka

SPÓD:
olej kokosowy – 3 łyżki
miód ( ja miałam lipowy)- 3 łyżki
sok z połówki cytryny
3/4 szklanki płatków owsianych
kakao- 3 łyżki
*opcjonalnie- sok malinowy lub porzeczkowy- 1 łyżeczka
Dodatkowo:
owoce do przybrania- mogą być borówki, jeżyny, maliny, porzeczka

Kaszę jaglaną przepłukujemy  2 razy zimną wodą. Gotujemy ją w wodzie z odrobiną soli i szklanką soku jabłkowego ( mój tajny składnik♥) . Ugotowaną kaszę studzimy. Do ostudzonej kaszy dodajemy serek, roztopiony olej kokosowy, wiórki i ksylitol. Całość blenujemy na gładką masę.
Teraz zajmujemy się spodem. Olej kokosowy roztapiamy- na gazie w garnku lub w mikrofalówce. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Łączymy wszystkie składniki na spód i blendujemy. Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia ( ja miałam okrągłą), na nią przekładamy masę z kaszy.  Na wierzch układamy owocki. Całość wędruje na DZIEŃ do lodówki.

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

Brak komentarzy

Napisz komentarz