fbpx

Chia Placek- Zrobisz w 13 minut BEZ PIECZENIA

Święta świętami, a czasu się nie doprodukuje ani nie dogoni…:(

Więc, jeśli chcecie coś na szybko, NA SZYBKO naprawdę, a nie na szybko dla Super Pani Domu Robota, to polecam placek z puddingiem chia. Robi się w 10 minutes, słowo!! Pod pewnymi warunkami (żeby tu nie ściemniać!) – warstwy chia przygotowujecie sobie noc wcześniej,to 5 minut pracy; a spód tak z godzinę musi w lodówce ostać, przy nim też 5 minut pracy. Plus nakładanie warstw 3 minuty- i UPS!, skłamałam 13 MINUT będzie.

Ale warto, bo smakowity i zdrowaśny♥♥♥!

 

Co mieć musisz:

blender!

MASA:

  1. chia nasiona (♥!) – 14 łyżek
  2. mleczko kokosowe- 2 puszki
  3. mus z owoców leśnych-100 ml ( ja mam swojski- zblendowane jeżyny i malin, równie dobrze sprawdzi się kupny)
  4. ksylitol- 4 łyżeczki

SPÓD:

  1. olej kokosowy – 3 łyżki
  2. miód ( ja miałam lipowy)- 3 łyżki
  3. sok z połówki cytryny
  4. 3/4 szklanki płatków owsianych

 

No to się zabieramy do pracy:

Gęste części mleczka koksowego zmieszaj z 9 łyżkami nasion chia i 2 łyżeczkami ksylitolu. Nie martw się jeśli masa jest trochę płynna, stężeje w lodówce. Analogicznie robimy z masą leśną- mieszamy masę z 5 łyżkami nasion i 2 łyżeczkami słodzidła. * Jeśli mus owocowy jest kupny, dobrze sprawdzić czy nie jest dosładzany i zmniejszyć odpowiednio ilość słodzidła. Masy na całą noc wędrują do lodówy- w oddzielnych pojemnikach, rzecz jasna!

Na dzień drugi zajmujemy się spodem. Olej kokosowy roztapiamy- na gazie w garnku lub w mikrofalówce. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Łączymy wszystkie składniki na spód i blendujemy.  Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia ( ja miałam okrągłą) i umiejscawiamy w lodówie na godzinę.

 

Na koniec wyciągamy wszystkie składniki i na zastygły spód wykładamy najpierw masę białą, później leśną.

Koniec, finito, smacznego!

Brak komentarzy

Napisz komentarz