fbpx

Kokosowa konfitura z Mirabelek

Mirabelki- dobrej sławy nie mają, taki chwast rosnący pod oknem, na polach go pełno i na osiedlowych skwerach nie mało. W tym roku jednak, z okazji mojego dostosowywania się do wiejskich realiów, daje szansę wszystkiemu (no BA!) i spróbowałam też z mirabelkami. Na pierwszy ogień poszła konfitura, która o dziwo wyszła przepysznie:). Konfitura jest bardzo wyrazista, kwaśna i jednocześnie słodka, delikatnie złagodzona przez wiórki kokosowe. Polecam jako dodatek do deserów albo, na wiejsko, do kromki chleba z masłem.

Składniki:

  • 1 litr umytych i nieuszkodzonych mirabelek
  • 200-300 gram cukru, lub ksylitolu * według upodobań, najlepiej na początku dodać mniej cukru i spróbować czy taki smak nam odpowiada.
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 gram wiórek kokosowych

Przepis:

Śliwki (bo mirabelki to śliwki przecież) przebierz, żeby nie było wśród nich zepsutych czy robaczywych owoców. Dokładnie umyte owoce wrzuć do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu aż puszczą soki i całkowicie się rozgotują.  Śliwki można wydrylować przed gotowaniem ale jest to czasochłonne i upierdliwe. Ja, żeby pozbyć się pestek, mirabelki rozgotowuje i od owocowej masy oddzielam pestki. Jeżeli mamy mniejszą ilość owoców można to zrobić wybierając pestki łyżeczką, jednak przy większych ilościach doskonale sprawdzi się WIRÓWKA DO SAŁAT!!:). Rozgotowaną masę przenosimy do wirówki i WIRUJEMMY. Całość nie pójdzie za pierwszym razem, najlepiej czynność powtórzyć 3 razy, za każdym razem wyciągając czysty, bezpestkowy mus z dna wirówki i wirować resztę.

Do odwirowanego musu dodajemy cukier, cukier waniliowy i gotujemy na średnim ogniu 20 minut. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy aż masa zastygnie.

Gotowe powidła, najlepiej jeszcze ciepłe, przekładamy do słoików.  Jeżeli chcemy, żeby przetrzymały do zimy musimy je pasteryzować. U mnie konfitury znikają szybko wiec nie pasteryzuje. Smacznego:)

Spodobał Ci się wpis? Śledź mnie na Instagramie i Facebooku

1 Comment

  • Man 18 września 2018 at 12:18 Reply

    Świetny przepis.
    Nigdy, wcześniej nie pomyślałam, że wiórki kokosowe i cukier waniliowy tak dobrze skomponuje się smakowo z mirabelkami.

Napisz komentarz