fbpx

Sałatka z Serem, Burakiem i Awokado

Burak ♥♥♥, ten to jest gość. Silny, bogaty i na moim stole częsty. Buraka pokochałam szczególnie w ciąży. Ratował mnie jak energetyk i pomógł w walce z ciążową anemią.  Buraki są cennym źródłem potasu i magnezu, a tych mikroelementów  brakuje chyba każdemu w dzisiejszych czasach.  Ponadto buraki zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B, wapń i sód które wzmacniają odporność organizmu oraz wspomagają pracę układu krążenia. Burak pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo zasadowej w organizmie, poprawia stan skóry i wspomaga leczenie stanów zapalnych, oczyszcza też organizm- no, warzywo orkiestra! Dziś polecam buraka w sałatce ze świeżym serem podpuszczkowym świeżym (miękkie sery, łatwe w krojeniu, słone, „mokre”, o nie ostrym zapachu), awokado i jabłkowym dresingiem.

 

Składniki na sałatkę:

  • 200 gram rukoli
  • 2 średnie buraki
  • 100 gram sera podpuszczkowego świeżego
  • 50 gram pestek słonecznika
  • 30 gram pestek dyni
  • cebula czerwona
  • awokado

Składniki na dresing:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 2 łyżki powideł jabłkowych
  • sok z cytryny
  • pieprz, sól
  • rozmaryn, tymianek

Przepis:

Buraki obieramy i gotujemy do miękkości. Studzimy, odsączamy, kroimy w słupki.  Ser kroimy również w wąskie słupki, awokado w plastry, a cebulę w drobną kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dodajemy pestki dyni i słonecznika.  Na dresing wyciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy 2 łyżki stołowe powideł jabłkowych, 1 łyżkę oliwy z oliwek, posypujemy szczyptą rozmarynu i tymianku i podajemy pieprz i sól do smaku. Polewamy sałatkę dresingiem.

Smacznego!

Brak komentarzy

Napisz komentarz