Sałatka z Serem, Burakiem i Awokado
Burak ♥♥♥, ten to jest gość. Silny, bogaty i na moim stole częsty. Buraka pokochałam szczególnie w ciąży. Ratował mnie jak energetyk i pomógł w walce z ciążową anemią. Buraki są cennym źródłem potasu i magnezu, a tych mikroelementów brakuje chyba każdemu w dzisiejszych czasach. Ponadto buraki zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B, wapń i sód które wzmacniają odporność organizmu oraz wspomagają pracę układu krążenia. Burak pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo zasadowej w organizmie, poprawia stan skóry i wspomaga leczenie stanów zapalnych, oczyszcza też organizm- no, warzywo orkiestra! Dziś polecam buraka w sałatce ze świeżym serem podpuszczkowym świeżym (miękkie sery, łatwe w krojeniu, słone, „mokre”, o nie ostrym zapachu), awokado i jabłkowym dresingiem.
Składniki na sałatkę:
- 200 gram rukoli
- 2 średnie buraki
- 100 gram sera podpuszczkowego świeżego
- 50 gram pestek słonecznika
- 30 gram pestek dyni
- cebula czerwona
- awokado
Składniki na dresing:
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 2 łyżki powideł jabłkowych
- sok z cytryny
- pieprz, sól
- rozmaryn, tymianek
Przepis:
Buraki obieramy i gotujemy do miękkości. Studzimy, odsączamy, kroimy w słupki. Ser kroimy również w wąskie słupki, awokado w plastry, a cebulę w drobną kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dodajemy pestki dyni i słonecznika. Na dresing wyciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy 2 łyżki stołowe powideł jabłkowych, 1 łyżkę oliwy z oliwek, posypujemy szczyptą rozmarynu i tymianku i podajemy pieprz i sól do smaku. Polewamy sałatkę dresingiem.
Smacznego!