fbpx

Jaglane ciasto z malinami i gruszkami- mega proste

 

Ja ciasta uwielbiam, ale na wiele lat z nich zrezygnowałam myśląc że są niezdrowe i tuczące. Co jest prawdą (smutek w sercu),  jednak zawartość kaloryczną można obniżyć, a używając zdrowych produktów sprawić że nie będą zagrożeniem dla naszego organizmu.

Dziś, na początek jesieni proponuje bardzo proste ciasto z mąki jaglanej.

*przepis na średnią blachę

Składniki na CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki szklanka cukru kokosowego
  • 3/4 szklanka oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cynamony
  • 100 gram malin
  • 1,5 gruszki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju kokosowego- do wysmarowania blachy
  • 2 łyżki soku z malin (opcjonalnie)

Składniki na KRUSZONKĘ:

  • 50 gram masła
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki  cukru kokosowego

 

Przepis:

Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Maliny myjemy i odsączamy, możemy osuszyć papierem kuchennym.  W następnej kolejności przygotowujemy kruszonkę: do miski dodajemy masło, mąkę i cukier i wyrabiamy kruszonkę. Wyrobioną odstawiamy do lodówki.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia wbijamy jaka, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę.  Cały czas miksując dodajemy mąkę i olej do masy, i miksujemy do gładkości.  Dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki soku z malin, i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na wysmarowaną olejem blachę, układamy owoce i kruszonkę.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180* ( z termo-obiegiem) i pieczemy 45 minut , do suchego patyczka.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy

Napisz komentarz